Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΠΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Η καλή κυβέρνηση μας δεν θέλησε να μας χαλάσει τις διακοπές και δεν κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τη μισθωτή εφεδρεία. Η συνέχεια λοιπόν θα δοθεί αρχές Σεπτέμβρη με το άνοιγμα της Βουλής και με την ΔΕΘ.
Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες που μόνο ελπιδοφόρες μπορεί να τις χαρακτηρίσει κανείς. Αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία που πήραν εργαζόμενοι (μαζί με σιδηροδρομικούς βέβαια) του Νομού Λάρισας να κλείσουν το Σταθμό διαμαρτυρόμενοι για τη διάλυση του ΟΣΕ. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλα.
Εμείς δίνουμε ραντεβού την Τετάρτη 29/7/2009 στις 8.45 π.μ. στο Σταθμό Λαρίσης για περιοδεία μαζί με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνη. Θα ανέβουμε και στο 500 να μοιράσουμε τα έντυπα μας και να ενημερώσουμε τους επιβάτες. όσοι μπορούν καλό είναι να έρθουν.
Εάν δεν συμβεί κάτι, θα τα ξαναπούμε τέλος Αυγούστου.
Καλές διακοπές.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΣΘΩΤΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Μεταφέρω αυτούσιο το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής στις 9/7/2009 όταν συζητήθηκε η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης για τον ΟΣΕ. ο κ. Στυλιανίδης είναι καταλυτικός σε ότι αφορά τα σχέδια του για τον ΟΣΕ αλλά και το "διάλογο" που έκανε με "κάποιες" παρατάξεις.

"ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 55/6-7-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας κλπ.
Ειδικότερα η ερώτηση του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:«Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας εξαιτίας της κακής και φαύλης διαχείρισης, αλλά και των σκανδάλων που επισώρευσαν σε βάρος του οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.
Εξαιτίας αυτής της νοσηρής κατάστασης ο σιδηρόδρομος στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζει τραγική υστέρηση, η οποία συνεχώς επιτείνεται.
Η Κυβέρνηση, θεμελιωδώς υπεύθυνη για τη συνεχή επιδείνωση της θέσης του ΟΣΕ και των σιδηροδρόμων στη χώρα μας, αντί να αναλάβει αυτές τις ευθύνες, αξιοποιεί τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της για να προωθήσει απαράδεκτους σχεδιασμούς.
Η εξαγγελία της Κυβέρνησης για την εφαρμογή στον ΟΣΕ καθεστώτος «μισθωτής εφεδρείας» συνιστά ένα πρωτοφανές μνημείο αντεργατικής μεθόδευσης, ενώ η εξαγγελθείσα πρωτοφανής κατά κύματα αύξηση εισιτηρίων στον ΟΣΕ αποτελεί λεηλασία των καταναλωτών, που υποβοηθά την ιδιωτικοποίηση των «φιλέτων» του Οργανισμού.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:Προτίθεται να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του για το καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας» και τις αυξήσεις στα εισιτήρια του ΟΣΕ και να θέσει ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ ως ενιαίας δημόσιας επιχείρησης για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου;»
Κύριε Υπουργέ, κύριε Στυλιανίδη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όχι μόνο δεν προτιθέμεθα να ανακαλέσουμε το πρόγραμμα εξυγίανσης, τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση, της πιο προβληματικής Δ.Ε.Κ.Ο. στην Ευρώπη, αλλά θεωρώ ότι θα επιμείνουμε με συνέπεια και δυναμισμό στην υλοποίησή του. Κι αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι η μόνη λύση για να φύγουμε από την ακινησία και από το βάλτωμα αυτού του οργανισμού, του δημόσιου, οικολογικού, κοινωνικού σιδηρόδρομου.
Τα λάθη του παρελθόντος της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιούργησαν σημαντικά χρέη και τα χρέη, όπως ξέρετε, γεννούν χρέη. Η κατάσταση, που αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε, αναμφισβήτητα είναι μια τραγική κατάσταση και ορθώς την επισημαίνετε και την περιγράφετε. Τα χρέη είναι 9 δισεκατομμύρια. Η αντιστοιχία εσόδων-εξόδων είναι 1 προς 8, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 8 προς 1. Κάθε ελληνική οικογένεια ουσιαστικά οφείλει στο σιδηρόδρομο 3.000 ευρώ και στοιχίζει η λειτουργία του την ημέρα γύρω στα 2 εκατομμύρια. Είναι η πιο προβληματική Δ.Ε.Κ.Ο. της Ευρώπης. Βρισκόμαστε ενώπιον κάποιων δεδομένων τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στις προσπάθειες που ξεκινούμε.
Έχει απελευθερωθεί ήδη το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και απελευθερώνεται σε λίγο και το κομμάτι των επιβατικών μεταφορών. Αυτή η πραγματικότητα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ακινησία θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο σιδηρόδρομο, όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στην ίδια την εθνική οικονομία. Γι’ αυτό και δρούμε. Και δρούμε δυναμικά προσπαθώντας να καλύψουμε τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος.
Είχαμε δύο επιλογές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τουλάχιστον στο επίπεδο των εργαζομένων. Ή να πάμε στη λογική των μετατάξεων και της ιδιωτικοποίησης όπως έγινε στην Ολυμπιακή, κάτι που δεν συνέφερε τους εργαζόμενους και δεν μπορούσε να αντέξει και η εθνική οικονομία, ή να πάμε στη λογική της εθελούσιας εξόδου, κάτι που τίναζε στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Μία τέτοια πολιτική θα στοίχιζε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1,6 δισεκατομμύρια.
Επιλέξαμε το πρωτότυπο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι και πρότυπη πολιτική, διότι δίνει τη δυνατότητα με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων να διασφαλίσουμε το πέρασμά τους, αν θέλετε, στη συνταξιοδότηση σταδιακά και στοχευμένα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη λειτουργία του δημόσιου, κοινωνικού, οικολογικού σιδηρόδρομου και επιτυγχάνοντας παράλληλα αναπτυξιακές παρεμβάσεις για να βελτιώνουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να βάλουμε στο παιχνίδι των μεταφορών το τρένο το οποίο για τρεις δεκαετίες στη χώρα μας ήταν απαξιωμένο.Μέσα από αυτό το πρόγραμμα εκτιμούμε ότι οι εργαζόμενοι κατοχυρώνουν σχεδόν το σύνολο των δικαιωμάτων τους, τα οποία διακυβεύονταν αν μέναμε στην ακινησία και παράλληλα διασφαλίζεται σε βάθος δεκαετίας ένα ποσό 315 εκατομμυρίων μόνο από αυτό χωρίς τη δρομολογιακή, την τιμολογιακή, την εμπορευματική πολιτική, που μας επιτρέπει από την πρώτη στιγμή να προσλάβουμε νέες δυνάμεις εξειδικευμένες πάνω στις σιδηροδρομικές ειδικότητες αιχμής προκειμένου ο σύγχρονος σιδηρόδρομος που οικοδομείται στον άξονα της ΠΑΘΕΠ και θα επεκταθεί σταδιακά και σε όλες τις διακλαδώσεις ανά τη χώρα, να αποκτήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα μέσα.
Θεωρώ ότι αν σταματούσαμε, κινδύνευε να καταρρεύσει όλο το σχέδιο. Τολμούμε, προχωρούμε αποφασιστικά και πιστεύω απόλυτα ότι θα το δικαιώσουν αυτό και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμμετέχοντας σε αυτό το πρόγραμμα. Εκεί θα κριθούν οι πολιτικές μας, ποια πολιτική δηλαδή έχει απήχηση στους εργαζόμενους και ποια όχι. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, πρώτον θετικά για τους εργαζόμενους, δεύτερον θετικά για τους επιβάτες, δηλαδή για την τοπική κοινωνία, τρίτον θετικά για τον ίδιο τον οικολογικό, κοινωνικό, δημόσιο σιδηρόδρομο, που θέλετε μονίμως να τον βλέπετε να ιδιωτικοποιείται και βεβαίως για τη χώρα, για την εθνική οικονομία, για τους Έλληνες πολίτες, για την άρση της απομόνωσης της ελληνικής περιφέρειας, για την επανασύνδεση της Ελλάδος με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς σταθμούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι επιχειρήσατε μια παραπλανητική ομιλία η οποία προσπαθεί να υπεκφύγει από τα ουσιαστικά προβλήματα.Είπατε ότι θα έχετε τη συναίνεση των εργαζομένων και ότι εν πάση περιπτώσει οι εργαζόμενοι θα αγκαλιάσουν αυτό το πρόγραμμα και θα το αποδεχτούν. Βλέπετε, όμως, τι γίνεται σήμερα. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τους εργαζόμενους.
Βλέπετε όμως τι γίνεται σήμερα. Δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι σύσσωμοι, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αντιδρούν σ’ αυτά τα σχέδια και ήδη έχουν προαναγγείλει μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις για να αντιδράσουν σε μεθοδεύσεις που δικαίως θεωρούν ότι θίγουν θεμελιώδη συμφέροντά τους και εργασιακά τους δικαιώματα.
Είπατε επίσης ότι σχετικά με τον ΟΣΕ έχουμε να κάνουμε με την πιο προβληματική δημόσια επιχείρηση της Ευρώπης η οποία έχει χρέη 9 δις ευρώ. Καταρχάς αν είναι έτσι τα πράγματα, πώς έφτασε να γίνει τόσο προβληματική επιχείρηση ο ΟΣΕ; Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Βεβαίως υπάρχουν, ασφαλέστατα υπάρχουν. Τώρα το πώς θα τις καταμερίσετε ανάμεσα στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, ούτε με ενδιαφέρει. Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, όμως δεν είναι αυτοί που έχουν τις πολιτικές ευθύνες που μπαίνουν σε πολιτική εφεδρεία. Τους εργαζόμενους βγάζετε σε μισθωτή εφεδρεία. Αφήστε αυτές τις παραπλανητικές αιτιάσεις.
Επί της ουσίας, δηλαδή στο γιατί και κατά πόσο είναι προβληματικός ο ΟΣΕ, ξέρετε ότι ο ΟΣΕ κάνει τις επενδύσεις για τα δίκτυά του. Οι επενδύσεις αυτές έπρεπε να είναι δημόσιες επενδύσεις κι όχι επενδύσεις του ΟΣΕ που τον χρέωναν και μάλιστα με πανύψηλα δάνεια και επιτόκια σε δύσκολους καιρούς. Γιατί λοιπόν χρεώνετε στον ΟΣΕ τις επενδύσεις που έκανε για ένα δημόσιο δίκτυο;
Επίσης ξέρετε ότι ο ΟΣΕ έχει χαμηλά τιμολόγια. Γιατί; Διότι ασκεί κοινωνική πολιτική και αυτή την κοινωνική πολιτική την ασκεί εδώ και δεκαετίες. Είναι δυνατό αυτή την κοινωνική πολιτική να τη χρεώσετε στον ΟΣΕ και να τον βγάζετε προβληματική επιχείρηση; Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα διαχείρισης στον ΟΣΕ, αλλά αυτά οφείλονται στην κακή διαχείριση των εκάστοτε κυβερνήσεων και της δικής σας Κυβέρνησης όπου αλλάζετε σαν πουκάμισα τις διοικήσεις και οφείλεται επίσης σε μια νοσηρή κατάσταση σκανδάλων η οποία έχει διαχρονική βάση και την οποία γνωρίζετε άριστα.
Επίσης εκτινάζετε τις τιμές των εισιτηρίων στα ύψη. Υπάρχουν φοβερές ανατιμήσεις στα εισιτήρια μέχρι 150%, σε δόσεις βεβαίως. Αντί να βάζετε τους εργαζόμενους σ’ αυτό το μνημειακό αντεργατικό καθεστώς της εργασιακής μισθωτής εφεδρείας όπως το λέτε και το οποίο κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, θα πρέπει να κάνετε μία προσπάθεια εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του ΟΣΕ ως ενιαίας επιχείρησης με σκοπό την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μας δικτύου το οποίο είναι το χειρότερο στην Ευρώπη.Είναι δυνατόν ο σιδηρόδρομος, το πιο οικολογικό, ασφαλές, σίγουρο και χρονικά προσδιορισμένο μέσο να είναι σ’ αυτό το χάλι στην Ελλάδα και να αιτιάστε τον ΟΣΕ γι’ αυτή την κατάσταση και όχι τις πολιτικές των κυβερνήσεων; Να έχετε όραμα για το σιδηρόδρομο, να στηρίξετε τους εργαζόμενους, να στηρίξετε την επιχείρηση, να την εξυγιάνετε, να την ανασυγκροτήσετε και να εγκαταλείψετε τα σχέδιά σας.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Θα ξεκινήσω από την πρώτη επισήμανσή σας, κύριε Λαφαζάνη. Διάλογος έγινε. Με την ΠΟΣ συναντηθήκαμε τρεις φορές. Δεν φταίμε εμείς για το αν κάποιες παρατάξεις –όπως και η δική σας- αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο. Εσείς έχετε την πολιτική ευθύνη για την αποχή αυτή. Εμείς καταθέσαμε τις απόψεις μας και τους άξονες του βασικού μας σχεδίου και απ’ όσες παρατάξεις συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις οι προτάσεις ελήφθησαν υπόψη και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το κείμενο το οποίο είναι το πλήρες σχέδιο με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και αυτοδεσμεύσεις για την υλοποίηση κάθε παρεμβατικής πολιτικής η οποία θα διορθώνει την κατάσταση. Συμφωνούμε ότι σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν στη χαμένη εικοσαετία του ΠΑΣΟΚ όπου πραγματικά έχετε δίκιο ότι δεν διαχωρίστηκαν οι υποδομές από τις υπηρεσίες. Αυτό το κάνουμε τώρα μ’ έναν τρόπο συμβατό και με το κοινοτικό δίκαιο και προσπαθούμε να μην σταματήσουμε καθόλου την αναπτυξιακή προοπτική.
Τα υπό εξέλιξη έργα είναι 6,2 δις. Έχουμε «αυστηροποιήσει» τους ελέγχους ποιότητος και παρακολουθούμε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για να μην ξαναγίνουν τα λάθη που έγιναν κατά το παρελθόν. Εάν δεν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας και μπαίναμε στις λογικές που εσείς υποστηρίζατε θα επιβαρύναμε περισσότερο το ελληνικό Δημόσιο χωρίς να διασφαλίσουμε στην πράξη ούτε τους σημερινούς εργαζόμενους, ούτε τους μελλοντικούς, διακυβεύοντας ουσιαστικά το μέλλον των ταμείων.
Μιλάτε για την τιμολογιακή πολιτική. Εγώ πρώτος λέω ότι ο σιδηρόδρομος είναι οικολογικό κοινωνικό μέσο, αλλά όταν οι συρμοί παραδείγματος χάρη –λέω τυχαία το παράδειγμα- που εξυπηρετούν την Πελοπόννησο στοιχίζουν από άποψη δαπανών 28 εκατομμύρια μόνο στην ΤΡΕΝΟΣΕ και 32 εκατομμύρια στην υποστηρικτική ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ και φέρνουν πίσω έσοδα 2 εκατομμύρια, μπορείτε να μου απαντήσετε αυτά τα 58 εκατομμύρια ποιος τα πληρώνει; Ο ελληνικός λαός δεν τα πληρώνει αυτά; Είναι κοινωνική πολιτική το να μετακινείται ένα τρένο με πέντε επιβάτες; Όχι. Θα πρέπει επομένως να συμπυκνώσουμε τα δρομολόγια. Εμείς δεν θέλουμε να νεκρώσουμε γραμμές αλλά θέλουμε να εξορθολογίσουμε τα δρομολόγια ώστε να είναι αποδοτικά και κοινωνικά παράλληλα. Αυτή η τιμολογιακή πολιτική στην οποία αναφέρεστε δεν θίγει το 51% του επιβατικού κοινού μας, δηλαδή αυτούς που είναι στον προαστιακό σιδηρόδρομο και στις βασικές μετακινήσεις μεταξύ Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Εκεί είναι πολύ μικρή η αύξηση, όμως εξορθολογίζει ένα αισθητήριο το οποίο είναι πλήρως απαξιωμένο και διώκει την εισιτηριοδιαφυγή την οποία εν τέλει πληρώνει ο Έλληνας πολίτης διότι κάθε σιδηρόδρομος που μετακινείται έχει κόστος και αυτό το κόστος πληρώνεται από τον Έλληνα πολίτη με την εισφορά του προς τον ΟΣΕ. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να μπει σε τάξη και αυτό κάνουμε. Νοικοκυρεύουμε, σεβόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά κρατάμε όρθιο ένα οικολογικό μέσο το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να ξαναδώσει νέα δυναμική στην εθνική οικονομία αλλά και στην ελληνική περιφέρεια."

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΜΕ

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Στυλιανίδης δεν ήταν έτοιμος να παραδώσει στην ΠΟΣ συγκεκριμένες προτάσεις. Έφυγε γρήγορα από τη συνάντηση και ω! του θαύματος, την επόμενη ημέρα (λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΠΟΣ) έφτασε έγγραφο με την υπογραφή του Γ.Γ. του ΥΜΕ κ. Πλατή. Αμέσως βγήκαν ξανά τα κομπιουτεράκια και το κείμενο "διακτινίστηκε" σε όλη τη σιδηροδρoμική επικράτεια. Κάποια ερωτήματα:
1.- Γιατί πάλι έτσι; Εάν δεν ήταν ούτε τώρα έτοιμος ο κ. Στυλιανίδης, γιατί φώναξε την ΠΟΣ; Γιατί και πάλι κείμενο χωρίς δεσμεύσεις;
2.- Γιατί στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στον ΟΣΕ; Είναι τελειωμένα όλα;

Καλό είναι με τέτοια κείμενα να είμαστε επιφυλακτικοί. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει εθελούσια, θα το είχε κάνει. Και είναι χρήσιμο ο καθένας να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Από τον Αύγουστο του 2008 ζητάμε ως ΣΕΚ από την ΠΟΣ να τοποθετηθεί καθαρά. Δεν το έχει κάνει με ευθύνη της πλειοψηφίας.

Εμείς δηλώνουμε και καλούμε και τις άλλες παρατάξεις να κάνουν το ίδιο, ότι, όσο και να χρυσώσουν το απολυτήριο (απόλυση) ως παράταξη, δεν θα το υπογράψουμε, δεν θα το επικυρώσουμε, δεν θα στηρίξουμε την υλοποίηση του. Καλούμε όλους τους σιδηροδρομικούς να καταδικάσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται και στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τέτοια προγράμματα.

Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την πρόταση, δικαιώνεται η θέση που αναφέραμε στην τελευταία μας ανακοίνωση ότι, τελικά όλοι θα φύγουμε υποχρεωτικά. Εάν αναλογιστούμε την ηλικία των σιδηροδρομικών, δηλαδή πόσοι γίνονται το 2009 55 ετών και πόσοι θα τα συμπληρώνουν μέχρι το 2014 που τελειώνει το πρόγραμμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν παρά ελάχιστες (έως καθόλου) αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αφού όλοι θα εντάσσονται υποχρεωτικά.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να σκεφτούν οι σιδηροδρομικοί είναι το εξής. Αυτή η πρωτοφανής μακιαβελλική πρόταση εξανδραπονδισμού των σιδηροδρομικών, είναι ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο που θα αποδειχτεί καταστροφικό στα χέρια της κάθε παράγκας της σημερινής η της αυριανής κυβέρνησης.

Ίσως στην πορεία η κυβέρνησης να παρουσιάσει και άλλες "παραχωρήσεις" οικονομικής φύσης. Ξέρουν πολύ καλά ότι η διάλυση του ΟΣΕ δεν μπορεί να πατήσει πάνω σε σιδηροδρομικούς με δικαιώματα, με συνδικάτα, με κανονισμούς. Θέλουν να ξεμπερδεύουν μιά και καλή με μας, για να προχωρήσουν τα σχέδια τους πατώντας εύκολα πάνω σε εργαζόμενους των 700Ε και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Γι αυτό και επιμένουμε. Καμία πίστωση χρόνου, καμία καθυστέρηση. Η ΠΟΣ μαζί με τα σωματεία πρέπει να καλέσουν τους σιδηροδρομικούς να αντισταθούν τόσο στη διάλυση του ΟΣΕ όσο και στις απολύσεις. Να καταστρώσουν πρόγραμμα δράσης μέχρι τέλος του Ιούλη που να περιλαμβάνει στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις γραφείων και συγκροτημάτων, κλείσιμο γραμμών κ.α.

Μόνο η συνολική ρήξη με τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣ

Α. Συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 2/7/2009 η Διοίκηση της ΠΟΣ με μοναδικό θέμα τη συνέντευξη τύπου του κ. Στυλιανίδη για τον ΟΣΕ και τους σιδηροδρομικούς.
Η Διοίκηση απορρίπτοντας για μιά ακόμη φορά το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, αποφάσισε τα εξής:
1.- Τη Δευτέρα 6/7/2009 να συνεδριάσει το Συμβούλιο Διοικήσεων (με όλα τα Σωματεία). ΟΜΟΦΩΝΑ
2.- Από τις 7/7/2009 μέχρι και 10/7/2009 να γίνουν συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις και συγκροτήματα. ΟΜΟΦΩΝΑ
3.- Να πραγματοποιηθούν 3 τρίωρες στάσεις εργασίας (06.00-09.00, 14.00-17.00, 22.00-01,00) στις 13/7, 17/7, 20/7 και 24/7. ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΜΕΙΟΨΗΦΙΣΕ Η ΔΑΚΕ)
4.- Όταν κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και κεντρική συγκέντρωση. ΟΜΟΦΩΝΑ
Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις σε συνεργασία με τα σωματεία.

Β. Ενώ χθές στη συνάντηση με την ΠΟΣ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) ο κ. Στυλιανίδης στο λίγο χρόνο που αφιέρωσε έκανε γενικόλογες αναφορές στη μισθωτή εφεδρεία, σήμερα λίγο πριν τη Διοίκηση της ΠΟΣ ο γεν. γραμματέας του Υπουργείου έστειλε επιστολή όπου ανέφερε τα εξής:
1.- Ο "μισθός" όσων μπαίνουν στη μισθωτή εφεδρεία θα υπολογίζεται στο Β.Μ., το χρονοεπίδομα και τα επιδόματα που υπολογίζον ται για την σύνταξη.
2.- Ο "μισθός" θα αναπροσαρμόζεται με βάση την εισοδηματική πολιτική.
3.- Ο ΟΣΕ (εκτός από τις εργοδοτικές) θα πληρώνει και κάποιες εισφορές εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕ ΠΟΙΕΣ.
4.- Μόλις ετοιμαστεί το πρόπλασμα του νομοσχεδίου, θα το δώσει στην ΠΟΣ για παρατηρήσεις.

Γ. Όπως έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη από τη ΣΕΚ, από τη δράση της πλειοψηφίας της ΠΟΣ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) λείπουν τα ζητήματα διάλυσης του ΟΣΕ και η οποιαδήποτε αντίδραση περιορίζεται στην αντιμετώπιση του προγράμματος μισθωτής εφεδρείας.

Το λόγο τώρα έχουν οι σιδηροδρομικοί που με τη μαζική συμμετοχή τους, κατ΄αρχήν στις συγκεντρώσεις μπορούν να επιβάλλουν την άποψη τους στις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

27.6.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 27/6/2009

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ – ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Ο υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης με τη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη 24/6/2009 προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση της πολιτικής για τον ΟΣΕ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνησης δια του κ. Χατζηδάκη στις 12/8/2008 και είχε επικυρώσει με το ΦΕΚ 700/29.4.2009.

1.- ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Όσοι εργαζόμενοι είναι 55+ το 2009 και δεν είναι συμπληρωμένοι για κανονική συνταξιοδότηση, εντάσσονται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, δηλ. απολύονται. Το ίδιο θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια 2010, 2011, 2012, 2013 και 2014. Άρα, όποιος εργαζόμενος από το 2009 έως και το 2014 κλείνει τα 55 έτη και δεν προλαβαίνει να συνταξιοδοτηθεί κανονικά, τότε εντάσσεται υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 2009, περίπου 450-500 εργαζόμενοι είναι υποψήφιοι για απόλυση.

Ορισμένοι συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα ισχυρίζονται ότι, αν το 70% των τακτικών αποδοχών που προβλέπεται ως μηνιαία αποζημίωση της μισθωτής εφεδρείας, γίνει 80% τότε δεν θα χάσουν τίποτα οι εργαζόμενοι, αφού 80% είναι και η ανώτερη σύνταξη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και καλό είναι να μη μασάει κανείς. Η απόσταση ανάμεσα στο (ας πούμε) 80% της μισθωτής εφεδρείας και στο 80% του συντάξιμου μισθού, είναι τεράστια και επιπλέον άλλο είναι η σύνταξη και άλλο το επίδομα του ΟΑΕΔ.

Ο τελικός τους στόχος είναι, μέχρι το 2014 είτε μέσω κανονικής συνταξιοδότησης είτε μέσω της υποχρεωτικής εφεδρείας, τουλάχιστον 5000 εργαζόμενοι που υπηρετούν σήμερα και θεωρούνται υψηλού κόστους, να αντικατασταθούν από εργαζόμενους χαμηλού κόστους. Δηλαδή εργαζόμενους χωρίς ΣΣΕ και με μεσαιωνικούς κανονισμούς εργασίας.

Όσοι εργαζόμενοι δεν ενταχθούν υποχρεωτικά στο πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας και παραμείνουν εργαζόμενοι σε ένα ΟΣΕ συρρικνωμένο, με ιδιωτικές τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του και με νέους σιδηροδρομικούς των 600-700 €, καλό είναι να μη διατηρούν αυταπάτες ότι θα διατηρήσουν για πολύ χρόνο τις ΣΣΕ, τους κανονισμούς κ.α. που σήμερα διασφαλίζουν ένα έστω ανεκτό επίπεδο απολαβών και εργασίας.

2.- ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΣΕ

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε τις κυβερνητικές επιλογές για:
α.- Ξεπούλημα του Προαστιακού είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με συμβάσεις παραχώρησης έργου.
β.- Ξεπούλημα ορισμένων γρήγορων (hi speed) δρομολογίων στον ΠΑΘΕΠ σε εταιρείες με δικό τους τροχαίο υλικό.
γ.- Θεαματική αύξηση των τιμών εισιτηρίων ώστε να προσεγγίσουν τις τιμές των ΚΤΕΛ.
δ.- Παρεμβάσεις σε κανονισμούς, εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ για μείωση του εργασιακού κόστους με αρχή τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
ε.- Παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας για αξιοποίηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
στ.- Παραχώρηση της συντήρησης τροχαίου υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ μόνο για 4 χρόνια και εφόσον το εγκρίνει και η Ε.Ε.
ζ.- Παραχώρηση της συντήρησης γραμμής, εγκαταστάσεων, έργων σε αετονύχηδες εργολάβους.

Επίσης ο κ Υπουργός μίλησε για το τεράστιο χρέος των 9 δις €, για το έλλειμμα που τρέχει με 1 δις € το χρόνο. Δεν είπε όμως κουβέντα για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του (και των προηγούμενων) που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Δεν είπε για τα τεράστια ποσά που διαχειρίστηκαν όχι προς όφελος του ΟΣΕ αλλά των εργολάβων. Δεν είπε γιατί 15 χρόνια δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί ο προαστιακός και ο εκσυγχρονισμός του ΠΑΘΕΠ. Δεν μίλησε για την αδιαφάνεια και την προκλητική διαχείριση των πόρων στις προμήθειες υλικών και τροχαίου υλικού.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, τη στιγμή που είμαστε

· μπροστά σε απολύσεις σιδηροδρομικών
· μπροστά στο ξεπούλημα – συρρίκνωση του ΟΣΕ
· μπροστά στην καταστροφή το λιγότερο 3000 ακόμη θέσεων εργασίας και να πάμε σε έναν ΟΣΕ των 3.500 εργαζομένων από 14.500 που ήμασταν το 1984 με ότι αυτό σημαίνει για τους νέους που τους μαστίζει η ανεργία
· μπροστά στην παραχώρηση των πάντων στην περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία
· μπροστά στο τσεκούρωμα των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ
· μπροστά στην πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικά του ταμείου εφάπαξ
· τη στιγμή που ο Υπουργός Μεταφορών έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και προπαγανδίζει την «μεταρρύθμιση του ΟΣΕ»
· μπροστά σε όλα αυτά … συνεδρίασε το Προεδρείο της ΠΟΣ και χέρι χέρι η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ αποφάσισαν:

1.- Να επιδιώξουν συνάντηση με τον κ. Στυλιανίδη για να ζητήσουν (;) διευκρινήσεις και
2.- Να συνεδριάσει η Διοίκηση της ΠΟΣ στις 2/7/2009 δηλαδή 9 ημέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού και να αποφασίσει την όποια αντίδραση 15 ημέρες μετά τις εξαγγελίες.

Αλήθεια, να ζητήσει διευκρινήσεις πάνω σε τι; Στους όρους σφαγής των σιδηροδρομικών; Αν θα μας θάψει με τα πόδια στην ανατολή η στη δύση; Δεν μας εκπλήσσει η στάση τους. Το ίδιο έκαναν και στις 16/6/2009 όταν απέρριψαν την πρόταση της ΣΕΚ για αγωνιστικό πρόγραμμα μέχρι τέλος του Ιούλη, το ίδιο έκαναν και στο Σ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ σε ανάλογες προτάσεις μας. Το ίδιο κάνουν και στα σωματεία που ελέγχουν και τα βύθισαν στη σιωπή.

Η στάση τους είναι στάση υποταγής, στάση έμμεσης αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής για τον ΟΣΕ, πολιτική με την οποία συμφωνεί απόλυτα και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον κατήφορο.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ
ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΟΥΤΕ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ … ΤΩΡΑ




ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
της ΣΕΚ

23.6.2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΘΗΝΑ 23.6.2009


Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Όταν ο υπουργός Μεταφορών τόνιζε την αναγκαιότητα του διαλόγου, όταν υποσχόταν ότι δεν θα αιφνιδιάσει … την ίδια στιγμή είχε ήδη επικυρώσει σημαντικές αποφάσεις (ΦΕΚ 799/29.4.2009) για το μέλλον του ΟΣΕ και των σιδηροδρομικών!!!

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1.- «Την έναρξη διαδικασιών για την υλοποίηση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρησης των έργων που αφορούν τους Προαστιακούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Θράκης, καθώς και η εξέταση της δυνατότητας για τη δημιουργία hi-speed διαδρομών στο σιιδηροδορμικό δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης».
2.- «Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την προετοιμασία στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ το οποίο θα λαμβάνει υπόψη (μεταξύ άλλων) τον βέλτιστο τρόπο για τον εξορθολογισμό του εργασιακού κόστους».
3.- «Τη επιτάχυνση των διαδικασιών προς ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων ΟΣΕ/ΕΔΙΣΥ και ΕΡΓΟΣΕ/ΓΑΙΑΟΣΕ μέχρι 30.6.2009».
4.- «Την επιτάχυνση του σχεδιασμού του προγράμματος εξορθολογισμού και μείωσης προσωπικού».
5.- «Τη συνέχιση της συντήρησης του τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΟΣΕ, με ορίζοντα τετραετίας και με όρους και προϋποθέσεις συμβατούς με το κοινοτικό δίκαιο».
6.- «Την κατάθεση πρότασης απλό τον ΟΣΕ για τον καθορισμό όρων δόμησης στις εκτός σχεδίου εκτάσεις ιδιοκτησίας του προς αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του».

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι καινούργιο. Απλά τώρα τα έχουμε επικυρωμένα και «ενισχυμένα» με τη δημοσίευση τους στο ΦΕΚ. Επιβεβαιώνεται πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η πολιτική:

· Παραχώρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα του προαστιακού.
· Παραχώρησης ορισμένων γρήγορων (hi speed) δρομολογίων Αθήνας – Θεσσαλονίκης ενόψει της απελευθέρωσης των επιβατικών μεταφορών από 1/1/2010.
· Παρεμβάσεων σε κανονισμούς, εργασιακές σχέσεις, ΣΣΕ για μείωση του εργασιακού κόστους στους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
· Μείωσης του προσωπικού του ΟΣΕ. Πρώτη γεύση πήραμε από την πρόταση για μισθωτή εφεδρεία.
· Παραχώρησης της συντήρησης τροχαίου υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ΟΣΕ μόνο για 4 χρόνια και με την προϋπόθεση ότι δεν θα βάζει εμπόδια το κοινοτικό δίκαιο.
· Παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας για «αξιοποίηση» στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει στην υλοποίηση της πολιτικής ξεπουλήματος του ΟΣΕ, στην υλοποίηση συρρίκνωσης του προσωπικού και των δικαιωμάτων του.

Αντίθετα, οι ρυθμοί του σιδηροδρομικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ιδιαίτερα αργοί και ακόμη πιο αργοί μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε η πρόσφατη απεργία και οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ΔΑΚΕ κινείται σε ρυθμούς κυβερνητικού συνδικαλισμού, προσπαθώντας πρωτίστως να στηρίξει την κυβέρνηση αλλά και να τα έχει καλά με τους σιδηροδρομικούς, γεγονός που την οδηγεί σε αδράνεια. Επιμένει στην αναγκαιότητα του διαλόγου όταν η κυβέρνησης τρέχει τις αποφάσεις της με 1000.

Η ΠΑΣΚ, ενώ αρχικά δήλωνε αποφασισμένη για σκληρό αγώνα, μετά την απεργία και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο φερόμενη ως εν δυνάμει κυβερνητική παράταξη. Αρκείται στους πανηγυρισμούς για τις «επιτυχίες» της στις εκλογές των σωματείων και προσπαθεί με λεκτικούς ακροβατισμούς να αποστασιοποιηθεί από την ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την απελευθέρωση των μεταφορών, τα ΣΔΙΤ, τις θυγατρικές, τις εργολαβίες, το ξεπούλημα του Θριασίου, το κλείσιμο των λεωφορειακών γραμμών κ.α.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταύτισης των 2 παρατάξεων είναι η εκφρασμένη συμφωνία τους στην παραχώρηση και των σιδηροδρομικών έργων που γίνονται με εθνικούς πόρους από τον ΕΔΙΣΥ στην ΕΡΓΟΣΕ.

Η πρόταση της ΣΕΚ στη Διοίκηση της ΠΟΣ στις 16/6/2009 να βγει ένα πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων μέχρι τέλος του Ιούλη που να περιλαμβάνει στάσεις εργασίας, καταλήψεις (συρματοπλέγματα), κλείσιμο γραμμών, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κ.α. για να ταραχτούν τα νερά και να επανέλθει το θέμα ΟΣΕ στο προσκήνιο, απορρίφθηκε από ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ.

Παρόμοιο πρόγραμμα που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΥ στις 18/6/2009 απορρίφθηκε από την ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ που αποφάσισαν να ζητήσουν από την ΠΟΣ (;;;) να προκηρύξει στάσεις εργασίας ανά σωματείο. Εάν αυτή η στάση τους δεν είναι το άκρον άωτον της κοροϊδίας και της υποταγής, τότε ποιο είναι;

Η πλειοψηφία της ΠΟΣ προκειμένου να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των μέτρων για τον ΟΣΕ, αποφάσισε την υλοποίηση … παλιότερων αποφάσεων της (καταχώρηση στον τύπο κ.α.) που εκκρεμούν εδώ και μήνες. Αποφάσεις που έχουν βέβαια την αξία τους αλλά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για δυναμικές παρεμβάσεις – ενέργειες που τώρα είναι απαραίτητες, όπως άλλωστε ζήτησαν και οι σιδηροδρομικοί στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Η ΣΕΚ με ένα μόνο μέλος στην 27μελή Διοίκηση της ΠΟΣ, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της. Οι σιδηροδρομικοί όμως, μπορούν.

Καλούμε τους σιδηροδρομικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Να ασκήσουν πιέσεις στους συνδικαλιστές, ώστε να έχουμε αποφάσεις για ένα σφιχτό αγωνιστικό πρόγραμμα αντίστασης στην κυβερνητική βουλιμία για συρρίκνωση και ξεπούλημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΑ


ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΤΗΣ ΣΕΚ

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

Στην προσπάθεια μας να επικοινωνούμε πιό γρήγορα με τους σιδηροδρομικούς (και όχι μόνο) κατασκευάσαμε αυτό το blog. Όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί μας, θα μπορούν και στο sidenki@gmail.com.