Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ;;;;;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ …

Την Τετάρτη 16/12/2009 συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΟΣ. Η εξέλιξη της συνεδρίασης   ενίσχυσε το ερώτημα: Υπάρχει λόγος να συνεδριάζουμε, όταν δεν υπάρχουν προβλήματα να αντιμετωπίσουμε;

Στη συνεδρίαση αυτή, έβαλα επιγραμματικά τα εξής θέματα:

1.- Στις 21/12/2009 ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός για το 2010. Ένας ακόμη προϋπολογισμός λιτότητας ο οποίος μεταξύ άλλων, αφαιρεί επιπλέον 1,7 δις € από την κοινωνική ασφάλιση και χορηγεί μηδενικές αυξήσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε ότι αφορά δε το σιδηρόδρομο, για τον προϋπολογισμό δεν υπάρχει (;)

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη πρώτα της ΠΑΣΚ και ύστερα του ΠΑΜΕ, δεν υπάρχει αντίδραση της ΓΣΕΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό και αντεργατικό προϋπολογισμό. Προτείναμε η ΠΟΣ να απορρίψει τον προϋπολογισμό λιτότητας και να προχωρήσει σε δράσεις όπως άλλωστε και άλλες Ομοσπονδίες π.χ. η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ κ.α.

2.-  Πριν λίγες ημέρες, ο Υπουργός Απασχόλησης κ. Λοβέρδος εκπροσωπώντας προφανώς την κυβέρνηση, κατέθεσε στην επιτροπή για το ασφαλιστικό πρόταση 9 σημείων για την κοινωνική ασφάλιση και τα μεγάλα προβλήματα του ασφαλιστικού.

Η πρόταση αυτή, αποτελεί συνέχεια η αν θέλετε το β! μέρος του σχεδίου Γιαννίτση, το οποίο ενώ απορρίφθηκε από το σύνολο των εργαζομένων, επανήλθε με μικρές δόσεις στο ν,. Ρέππα το 2002 και στο ν. Πετραλιά το 2008.

Με την πρόταση καταργείται η σύνταξη όπως δίνεται μέχρι σήμερα και προτείνεται η χορήγηση «νέας σύνταξης» σε 2 μέρη. Το πρώτο μέρος θα αφορά την «Εθνική Σύνταξη», δηλαδή τη σύνταξη που θα  λαμβάνουν όλοι, με την εγγύηση του κρατικού προϋπολογισμού. Σήμερα το ποσό της σύνταξης αυτής καθορίζεται στα 480€.

Το δεύτερο μέρος αφορά τον «ατομικό κεφαλαιοποιητικό λογαριασμό» του κάθε εργαζόμενου, ο οποίος μετά τη λήξη του εργασιακού βίου του, θα λαμβάνει συμπλήρωμα της σύνταξης βάσει του λογαριασμού του. Προτείναμε να απορρίψει η ΠΟΣ την πρόταση «Λοβέρδου» και να ζητήσουμε από τη ΓΣΕΕ (που συνεδρίαζε την Παρασκευή 18/12/2009) να οργανώσει την αντίδραση των εργαζομένων.

Προτείναμε επίσης να επισκεφθούμε έκτακτα τον υφυπουργό κ. Κουτρουμάνη, προκειμένου να λύσει 2 άμεσα προβλήματα όπως, την απαγόρευση σύνταξης στους συναδέλφους που απολύονται με όριο ηλικίας και την ένταξη του επικουρικού μας στο ΤΕΑΔΥ. Και για τα 2 αυτά ζητήματα υπάρχουν προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταργηθούν.

3.- Σε ότι αφορά τον ΟΣΕ, ζητήσαμε να υπάρξει άμεση παρέμβαση της ΠΟΣ προς το Υπουργείο Υποδομών προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος που έχει υποσχεθεί ο κ. Ρέππας.

Καταθέσαμε αυτήν την πρόταση γιατί θεωρούμε ότι ο ΟΣΕ, δεν έχει άλλο χρόνο πλέον. Καθημερινά βουλιάζει στην απαξίωση και φοβόμαστε ότι η κατάρρευση του θα συμπαρασύρει και τους σιδηροδρομικούς.

Προτείναμε επίσης, όποιες δράσεις αποφασίσουμε για τα παραπάνω ζητήματα να συνδυαστούν με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει και στον ΟΣΕ με τις τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας των καθαριστριών, ενόψει και της 23/12/2009, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            η πρόταση μας για ανάληψη δράσεων, βρήκε ανταπόκριση από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΕΣΚ, αλλά απορρίφθηκε πανηγυρικά από την ΠΑΣΚ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, η απόρριψη συνοδεύτηκε από κατηγορίες για «παιχνίδια» και για «σκοπιμότητες», τις οποίες όμως αρνήθηκαν να κατονομάσουν.

Μόνο το «βρώμικο ΄89» δεν ανέσυραν οι συνάδελφοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόφαση τους, να βάλουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τον ΟΣΕ όσο και για το ασφαλιστικό.

Η απόρριψη τόσο της δικής μας πρότασης όσο και των προτάσεων που κατέθεσαν η ΔΑΚΕ και η ΔΕΣΚ, συνοδεύτηκε και από παιάνες για την ΠΑΣΚ και τα αποτελέσματα που φέρνει στις εκλογές των σωματείων που τη επαναφέρουν στη φυσική της θέση και αποκαλύπτει με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία της είναι, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας και στην ΠΟΣ και η επαναφορά της εποχής «Γιαννακού».

ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Αναπ. Γεν. Γραμματέας της ΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου