Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΜΕ

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Στυλιανίδης δεν ήταν έτοιμος να παραδώσει στην ΠΟΣ συγκεκριμένες προτάσεις. Έφυγε γρήγορα από τη συνάντηση και ω! του θαύματος, την επόμενη ημέρα (λίγο πριν τη συνεδρίαση της ΠΟΣ) έφτασε έγγραφο με την υπογραφή του Γ.Γ. του ΥΜΕ κ. Πλατή. Αμέσως βγήκαν ξανά τα κομπιουτεράκια και το κείμενο "διακτινίστηκε" σε όλη τη σιδηροδρoμική επικράτεια. Κάποια ερωτήματα:
1.- Γιατί πάλι έτσι; Εάν δεν ήταν ούτε τώρα έτοιμος ο κ. Στυλιανίδης, γιατί φώναξε την ΠΟΣ; Γιατί και πάλι κείμενο χωρίς δεσμεύσεις;
2.- Γιατί στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τις αλλαγές στον ΟΣΕ; Είναι τελειωμένα όλα;

Καλό είναι με τέτοια κείμενα να είμαστε επιφυλακτικοί. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει εθελούσια, θα το είχε κάνει. Και είναι χρήσιμο ο καθένας να παίρνει ξεκάθαρη θέση. Από τον Αύγουστο του 2008 ζητάμε ως ΣΕΚ από την ΠΟΣ να τοποθετηθεί καθαρά. Δεν το έχει κάνει με ευθύνη της πλειοψηφίας.

Εμείς δηλώνουμε και καλούμε και τις άλλες παρατάξεις να κάνουν το ίδιο, ότι, όσο και να χρυσώσουν το απολυτήριο (απόλυση) ως παράταξη, δεν θα το υπογράψουμε, δεν θα το επικυρώσουμε, δεν θα στηρίξουμε την υλοποίηση του. Καλούμε όλους τους σιδηροδρομικούς να καταδικάσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που απεργάζονται και στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τέτοια προγράμματα.

Σε ότι αφορά αυτή καθαυτή την πρόταση, δικαιώνεται η θέση που αναφέραμε στην τελευταία μας ανακοίνωση ότι, τελικά όλοι θα φύγουμε υποχρεωτικά. Εάν αναλογιστούμε την ηλικία των σιδηροδρομικών, δηλαδή πόσοι γίνονται το 2009 55 ετών και πόσοι θα τα συμπληρώνουν μέχρι το 2014 που τελειώνει το πρόγραμμα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα χρειαστεί να υποβληθούν παρά ελάχιστες (έως καθόλου) αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αφού όλοι θα εντάσσονται υποχρεωτικά.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να σκεφτούν οι σιδηροδρομικοί είναι το εξής. Αυτή η πρωτοφανής μακιαβελλική πρόταση εξανδραπονδισμού των σιδηροδρομικών, είναι ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο που θα αποδειχτεί καταστροφικό στα χέρια της κάθε παράγκας της σημερινής η της αυριανής κυβέρνησης.

Ίσως στην πορεία η κυβέρνησης να παρουσιάσει και άλλες "παραχωρήσεις" οικονομικής φύσης. Ξέρουν πολύ καλά ότι η διάλυση του ΟΣΕ δεν μπορεί να πατήσει πάνω σε σιδηροδρομικούς με δικαιώματα, με συνδικάτα, με κανονισμούς. Θέλουν να ξεμπερδεύουν μιά και καλή με μας, για να προχωρήσουν τα σχέδια τους πατώντας εύκολα πάνω σε εργαζόμενους των 700Ε και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Γι αυτό και επιμένουμε. Καμία πίστωση χρόνου, καμία καθυστέρηση. Η ΠΟΣ μαζί με τα σωματεία πρέπει να καλέσουν τους σιδηροδρομικούς να αντισταθούν τόσο στη διάλυση του ΟΣΕ όσο και στις απολύσεις. Να καταστρώσουν πρόγραμμα δράσης μέχρι τέλος του Ιούλη που να περιλαμβάνει στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, πορείες, καταλήψεις γραφείων και συγκροτημάτων, κλείσιμο γραμμών κ.α.

Μόνο η συνολική ρήξη με τα σχέδια της κυβέρνησης μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου